Reakcja pszenicy ozimej Triticum durum Desf. odmiany Komnata na gęstość siewu i nawożenie azotem - Panasiewicz, Katarzyna; Koziara, Wiesław; Sulewska, Hanna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W pracy badano wpływ gęstości siewu i nawożenia azotem na plon i komponenty plonu ozimej formy pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Doświadczenia na odmianie Komnata, przeprowadzono w latach 2006–2007 na polach ZDD Gorzyń filia Złotniki należących do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Eksperyment założono metodą bloków losowanych w 4 powtórzeniach, na glebie zaliczanej do kompleksu żytniego bardzo dobrego. Wykazano, że pszenica twarda odmiany Komnata uprawiana w warunkach gleb lekkich wydała plon ziarna przekraczający średnio 4,0 t·ha-1. Stan odżywienia roślin azotem wyrażony indeksem zazielenienia na obiektach najwyżej plonujących osiągał wartość 520–530 jednostek SPAD.