Wpływ mutagenów chemicznych na cechy morfologiczne u petunii (Petunia × atkinsiana D. Don) - Krupa-Małkiewicz, Marcelina (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W pracy określono zmiany fenotypowe i genotypowe w pokoleniu M1 i M2 petunii (Petunia atkinsiana D. Don) odmiany Flash Red, wywołane azydkiem sodu (AS), siarczanem etylowo-metylowym (EMS), siarczanem metylowo-metylowym (MMS) i siarczan dietylowym (DES), w stężeniach: 0,5; 1,0; 1,5 i 2,0 mM. Do oceny zmian genotypowych na poziomie DNA wykorzystano technikę ISSR-PCR. Otrzymane w pokoleniach M1 i M2 u petunii zmiany to: nieregularne białe przebarwienia na płatkach korony, ciemniejsze żyłkowania, zmiany koloru kwiatów z czerwonego na różowy, jaśniejsze przebarwienia na liściach, zmiana pokroju rośliny (kształt rozety). Częstotliwość zmian zależała od zastosowanego mutagenu i jego stężenia w roztworze. W pokoleniu M1 największą częstotliwość zmian otrzymano stosując do indukowania mutacji EMS i MMS o stężeniu 1,5 i 2,0mM, w pokoleniu M2 — MMS, o stężeniu 2,0 mM.