Wykorzystanie komponentów wariancyjnych plonu w seriach doświadczeń przedrejestrowych z pszenicą ozimą - Drzazga, Tadeusz; Krajewski, Paweł (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Na podstawie serii doświadczeń przedrejestrowych z pszenicą ozimą przeprowadzonych w latach 1991–2007 dokonano oceny genotypowej i środowiskowej zmienności plonu ziarna. Stwierdzono, że ocena wariancji genotypowej była niezależna od wysokości średniego plonowania. Zaobserwowana ujemna zależność wariancji interakcji genotypowo-środowiskowej od średniego plonu serii wskazuje, że niekorzystne warunki obniżające plonowanie w danym sezonie przyczyniły się do wzrostu roli interakcji. Relatywnie niska wartość wariancji genotypowej względem wariancji interakcji ograniczała możliwości prowadzenie skutecznej selekcji genotypów stabilnych o szerokiej adaptacji. Oszacowane wariancje genotypowe, fenotypowe i błędu oraz współczynniki zmienności genotypowej i fenotypowej wykorzystano do oceny przydatności stacji do atestacji materiałów hodowlanych. Uzyskane wyniki mogą być podstawą do zmiany systemu doświadczeń w programie hodowlanym.