Reakcja odmian pszenżyta jarego na termin i gęstość siewu - Nieróbca, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
W latach 2005–2006 przeprowadzono badania, w których określono reakcję nowych odmian pszenżyta jarego na termin siewu w warunkach różnych gęstości siewu. Stwierdzono, że odmiana: Dublet — CHD 503 była tolerancyjna na opóźnienie siewu o 10 dni, natomiast Milkaro — MAH 3003 można zaliczyć do odmian wrażliwych na termin siewu, już przy opóźnieniu wysiewu o 10 dni plonowała istotnie gorzej. Nie stwierdzono istotnego wpływu zwiększania obsady roślin w warun- kach opóźnionego siewu na poziom plonowania pszenżyta jarego.