Reakcja wybranych odmian pszenicy ozimej na herbicydy pochodne fenylomocznika i sulfonylomocznika - Kieloch, Renata; Rola, Henryk (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W latach 2004–2006 przeprowadzono doświadczenia polowe nad określeniem tolerancji sześciu odmian pszenicy ozimej (Sukces, Tonacja, Kobiera, Kobra, Trend, Finezja) na herbicydy należące do 2 grup chemicznych: pochodnych fenylomocznika — Dicuran 80 WP i Arelon Dyspersyjny 500 SC oraz pochodnych sulfonylomocznika — Glean 75 WG i Atlantis 04 WG. Zabiegi herbicydowe wykonano jesienią w fazie 2 liści pszenicy. Badane środki nie spowodowały uszkodzeń roślin odmian pszenicy ozimej. Nie wykazano istotnego wpływu herbicydów na plon ziarna ocenianych odmian pszenicy ozimej oraz niektóre elementy jego struktury. Przebieg pogody w sezonie wegetacyjnym wpłynął na selektywność herbicydów w stosunku do pszenicy ozimej. Negatywne oddziaływanie środków Dicuran 80 WP, Arelon Dyspersyjny 500 SC oraz Glean 75 WG na pszenicę wystąpiło w sezonie o niekorzystnym dla wegetacji pszenicy przebiegu pogody w okresie wiosenno-letnim (chłodnym i wilgotnym).