Ocena zdolności kombinacyjnej linii kukurydzy na podstawie indeksów potencjału krzyżowania - Bujak, Henryk; Dmochowska-Huba, Katarzyna; Jedyński, Stanisław; Kaczmarek, Jan (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Materiał badawczy stanowiło 80 mieszańców F1 otrzymanych z krzyżowań: 20 linii szklistych z dwoma testerami dent oraz 20 linii zębokształtnych z dwoma testerami flint. Doświadczenia polowe zostały założone w Kobierzycach i Smolicach metodą bloków niekompletnych. Wykonano obserwacje cech bonitacyjnych: pylenia i znamionowania oraz pomiary cech użytkowych: długości kolby, liczby rzędów w kolbie, liczby ziaren w rzędzie, liczby ziaren w kolbie, masy kolby, masy osadki, procentowej zawartości suchej masy oraz masy ziarna z kolby. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Do łącznego rozpatrywania 10 cech w badanych populacjach linii i mieszańców użyto dwóch indeksów genetycznego potencjału krzyżowania Yi dla ogólnej zdolności kombinacyjnej i swoistej zdolności kombinacyjnej Yij. W wyniku przeprowadzonych analiz stwier¬dzono istotną dodatnią współzależność między indeksem Yi a Yij. Linie charakteryzujące się najwyższymi wartościami indeksów Yi, także wyróżniały się pod względem indeksu Yij. Stwierdzono wysokie współczynniki korelacji między liczbą ziaren w kolbie, liczbą rzędów oraz masą kolby a indeksem Yi. Indeks genetycznego potencjału krzyżowania Yij dla SCA wskazuje, że najlepszymi parami linii do wykorzystania efektu heterozji są: K 324 × K194, S 4-4S × S 50668-4, S 43047 × S 50668-4 oraz S 56028A × S 50668-4. Z badań wyciągnięto wniosek o przydatności wielowymia¬rowych indeksów genetycznego potencjału krzyżowania do prowadzenia selekcji pod względem ogólnej i swoistej zdolności kombinacyjnej.