Wpływ warunków i czasu przechowywania ziarna siewnego pszenicy ozimej i żyta na wysokość plonów - Lonc, Władysław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 1980)
Celem badań było określenie warunków i wpływu czasu przechowywania nasion pszenicy ozimej i żyta planowanych do wykorzystania jako rezerwy nasion rządowych. Ziarna pszenicy i żyta zebrane w 1974 i 1975 roku przechowywano przez dwa i jeden rok, a następnie wysiewano na poletkach, rozmieszczonych zgodnie z układem bloków całkowicie losowych. Udowodniono, że warunki przechowywania nie wpłynęły na plon dwóch odmian pszenicy, Kaukaz i Grana, jednak ich zdolność kiełkowania uległa obniżeniu. Przechowywanie w workach miało niekorzystny wpływ na kiełkowanie. Nasiona odmiany Kaukaz o wilgotności 14,1% i 14,7%, przechowywane w hermetycznych pojemnikach metalowych, miały po przechowywaniu znacznie niższą zdolność kiełkowania. Zwiększona szybkość wysiewu przechowywanych nasion rekompensowała obniżoną zdolność kiełkowania, a plony można było uzyskać tak wysokie, jak przy użyciu nasion o wysokiej zdolności kiełkowania. Taka procedura wymaga jednak użycia większej ilości materiału siewnego. Nasiona żyta były bardziej podatne na warunki przechowywania i uległy większej utracie zdolności kiełkowania lub znacznemu jej zmniejszeniu. Nasiona żyta odmiany Dańkowskie Selekcyjne o zmniejszonej zdolności kiełkowania wysiane większą gęstością wysiewu dały niższe plony w porównaniu z wynikami z poletek kontrolnych. Plon odmiany Dańkowskie Złote nie różnił się istotnie od plonu kontrolnego. Wyniki doświadczeń wykazały, że dwuletnie przechowywanie nasion żyta nie jest wskazane.