Analiza reakcji genotypów pszenicy jarej na oddziaływanie promieniowania laserowego - Drozd, Danuta; Szajsner, Hanna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Przedmiotem badań było określenie wpływu promieniowania laserowego na wczesne fazy rozwojowe pszenicy jarej w warunkach laboratoryjnych. Materiał stanowiła odmiana Banti, w okresie poprzedzającym badania nasiona przechowywano przez 1, 2, 3 lub 4 lata. Ziarno pszenicy naświetlano promieniami lasera He-Ne oraz półprzewodnikowego. Oceniano wartość siewną i cechy morfologiczne siewek. Doświadczenia laboratoryjne dwuczynnikowe założono metodą serii nieza¬leżnych. Stwierdzono większą efektywność przedsiewnej biostymulacji laserem półprzewodnikowym niż helo-neonowym w pszenicy jarej.