Zakres zmienności i współzależność cech owoców typu soft flesh mieszańców międzygatunkowych Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L. - Nowaczyk, Paweł; Nowaczyk, Lubosława (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Owoce typu soft flesh są dobrym surowcem do produkcji soków i przecierów. Materiałem badawczym były owoce pochodzące z 50 genotypów pokolenia F5 mieszańców między Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L. Ustalono zakres zmienności cech technologicznych oraz ich współzależność. Masa owocu zawierała się w granicach 13–141 g, długość 34–193 mm, szerokość 23–130 mm, masa łożyska 0,6–6,3 g, masa nasion 1,11–3,81 g a grubość ścian 2,42–7,31 mm. Największą zmiennością charakteryzowały się masa owocu oraz masa łożyska. Współczynniki korelacji wielu par cech miały różny poziom w grupach genotypów o średniej masie owoców do i powyżej 40 g.