Ocena zdolności kombinacyjnej linii wsobnych kukurydzy (Zea mays L.) - Kadłubiec, Władysław; Kuriata, Rafał; Karwowska, Cecylia; Kurczych, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Badano potomstwo pochodzące ze skrzyżowania 6 linii wsobnych formy dent z 8 testerami. Doświadczenie założono metodą bloków niekompletnych w dwóch powtórzeniach, w dwóch miejscowościach. Wykonano pomiary następujących cech: plonu ziarna z poletka przy 15% wilgotności, procentowej zawartości suchej masy w ziarnie, procentu roślin porażonych głownią, procentu roślin wyległych przed zbiorem oraz odporności na krzewienie. Wykonano analizę wariancji dla ogólnej i swoistej zdolności kombinacyjnej oraz oszacowano efekty GCA i SCA. Stwierdzono zróżnicowanie środowisk pod względem badanych cech. Wykazano istotną interakcję efektów ogólnej zdolności kombinacyjnej dla wszystkich cech za wyjątkiem plonu ziarna. Na uwagę zasługuje linia 1390-19 zwiększająca u potomstwa zawartość suchej masy w ziarnie oraz linia 1417-3 zwiększająca odporność na krzewienie. Istotną interakcję efektów swoistej zdolności kombinacyjnej ze środowiskami stwierdzono dla wszystkich badanych cech. Na wyróżnienie zasługują linie tworzące mieszańca 1390-19 × K324 o dodatnich efektach SCA dla plonu i odporności na krzewienie w obu miejscowościach oraz linia 1560-5 i K324 o dodatnich efektach dla zawartości suchej masy.