Endofity traw — znaczenie, występowanie i metody wykrywania - Prończuk, Maria (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Przedstawiono grzyby z rodzaju Neotyphodium żyjące w systemicznej współzależności z głównymi gatunkami traw: N. lolii, z Lolium perenne, N. coenophialum z Festuca arundinacea i N. uncinatum z Festuca pratensis. Opisano ich systematykę, biologię i produkowane alkaloidy. Zwrócono uwagę na korzystne i szkodliwe efekty współżycia traw z endofitami. Przedstawiono wyniki badań dotyczące ich występowania i rozprzestrzenienia na świecie, w Europie i w Polsce. Stwierdzono potrzebę intensyfikacji badań nad endofitami w Polsce. Podano metody wykrywania endofitów w nasionach i roślinach.