Chorobotwórczość mączniaka prawdziwego jęczmienia (Blumeria graminis f.sp. hordei) w Polsce w roku 1999 - Czembor, Henryk J. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Frekwencje wirulencji B. graminis f.sp. hordei w Polsce, w roku 1999 określano wykorzystując próbki liści odmiany podatnej Manchuria porażone mączniakiem, zebrane w 12 miejscowościach. Z próbek liści z każdej miejscowości izolowano od 22 do 45 kultur jednozarodnikowych. Wirulencję poszczególnych izolatów jednozarodnikowych określano na podstawie reakcji odpornościowej na zestawie 32 odmian różnicujących. Z ponad 90% frekwencją w roku 1999 w Polsce występowały wirulencje Vg + CP (91,2%), Va7 + Ab (94,1%), Vh (98%), V(La) (98,7%), V(Ru2) (98,7%), V(Bo) (99,6%), Vra (99,7%). Wirulencjami, które występowały z niskimi frekwencjami (do 50%) były: Va1 +? (29,7%), V(St1) + St2 (37,9%), Vat (38,9%), Va9 + k (38,9%), Va3 (39,9%), Va9 (45,6%). Nie zaobserwowano obecności wirulencji Va23, Vp i Vo5. Stwierdzono silne oddziaływanie chorobotwórcze populacji B. graminis f.sp. hordei z krajów sąsiednich na plantacje jęczmienia w Polsce w roku 1999. Zaobserwowano występowanie wirulencji, dla których korespondujące odporności nie były użyte w odmianach uprawianych w Polsce do roku 1999.