Ocena zdolności kombinacyjnej linii wsobnych kukurydzy - Kadłubiec, Władysław; Kuriata, Rafał; Karwowska, Cecylia; Kurczych, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Materiał badawczy stanowiło 40 mieszańców pojedynczych uzyskanych w wyniku krzyżowania 5 linii wsobnych pochodzących z Hodowli Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” sp. z o.o: 1327-1, 1311-5, 1169-21, 1315-14 i 922-5 z 4 testerami o ziarnie szklistym: K154, K296 i K212 z Kobierzyc i S41324A-2 ze Smolic oraz z 4 testerami o ziarnie zębokształtnym: K324 i K192 z Kobierzyc oraz S41806A i S335 ze Smolic. Doświadczenie przeprowadzono w 2002 roku metodą losowanych bloków w dwóch powtórzeniach na poletkach dwurzędowych o powierzchni 5 m2 w dwóch miejscowościach: Kobierzyce i Smolice. Po wschodach dokonano przerywki pozostawiając na poletku 36 (Kobierzyce) i 40 (Smolice) roślin. W okresie wegetacji roślin i po zbiorze określono: procent roślin stojących, krzewienie, zawartość suchej masy w ziarnie i plon ziarna w t/ha. Wykonano analizę wariancji zdolności kombinacyjnych dla 2 miejscowości. Oszacowano efekty ogólnej zdolności kombinacyjnej linii matecznych, efekty swoistej zdolności kombinacyjnej mieszańców oraz ich interakcje z miejscowościami. Istotność efektów testowano testem t-Studenta. Stwierdzono istotne zróżnicowanie badanych genotypów. Wykazano istotne efekty GCA dla krzewienia się roślin i plonu ziarna. Mieszańce różniły się pod względem efektów swoistej zdolności kombinacyjnej. Istotną interakcję GCA linii i SCA mieszańców z miejscowościami stwierdzono dla plonu ziarna. Linia 922-5 charakteryzowała się istotnym dodatnim efektem GCA dla plonu ziarna. Mieszańce 922-5× K296, 922-5 × S41324A-2 oraz 1311-5 × K212 cechowały najwyższe efekty interakcji SCA × miejscowości dla plonu ziarna.