Wytworzenie materiałów wyjściowych pszenicy ozimej tolerancyjnych na toksyczne działanie glinu - Czembor, Henryk J.; Anioł, Andrzej (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W okresie 5 lat prowadzono selekcję w obrębie 20 populacji mieszańcowych F4 pszenicy ozimej pochodzących ze skrzyżowania 13 linii tolerancyjnych na toksyczne działanie glinu z 9 odmianami o wysokiej wartości gospodarczej. Prace selekcyjne prowadzono według klasycznej metody hodowli rodowodowej. Wyboru pojedynków i ich rozmnożeń dokonywano na podstawie oceny wizualnej w porównaniu do odmian wzorcowych. W następnych latach wybrane rody oceniano w doświadczeniach porównawczych. Z 20 populacji wyjściowych wyselekcjonowano 7 rodów tolerancyjnych na glin o wysokiej wartości gospodarczej. Rody te przekazano do Banku Genów Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie jako źródła tolerancji na glin.