Charakterystyka niektórych cech ilościowych mieszańców międzygatunkowych F2 heksaploidalnego owsa Avena sativa L. × Avena sterilis L. oraz form wyjściowych - Paczos-Grzęda, Edyta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W pracy dokonano oceny niektórych cech ilościowych mieszańców międzygatunkowych F2 heksaploidalnego owsa A. sativa × A. sterilis oraz form rodzicielskich. W wyniku krzyżowania analizowanego genotypu A. sterilis z polskimi odmianami owsa zwyczajnego nie uzyskano form wcześniej kłoszących się lub bardziej odpornych na porażenie rdzą koronową niż odmiany mateczne. Wszystkie kombinacje mieszańcowe, z wyjątkiem Borys × A. sterilis, były wyższe od obu form rodzicielskich. Analizowane mieszance wytworzyły więcej pędów produkcyjnych niż formy wyjściowe, miały również dłuższe wiechy niż odmiany mateczne. W porównaniu z odmianami wszystkie mieszańce charakteryzowały się mniejszą liczbą kłosków w wiesze, a także niższą liczbą i masą ziarniaków z wiechy. Masa tysiąca ziarniaków wszystkich kombinacji mieszańcowych była istotnie wyższa w porównaniu z A. sterilis i zbliżona do odmian matecznych. W porównaniu z odmianami badane mieszańce charakteryzowały się większym udziałem łuski w ziarnie oraz wyższą zawartością białka zarówno w ziarnie nieobłuszczonym, jak i obłuszczonym. Uzyskano mieszańce o wyższej w porównaniu do form matecznych zawartości białka w ziarnie, a jednocześnie korzystnych niektórych cechach plonotwórczych.