Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego - Bichoński, Andrzej (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W latach 1999–2001 oceniono wartość browarną 353 odmian i rodów hodowli krajowej. Oceniane ziarno pochodziło z doświadczeń przedwstępnych i wstępnych w każdym roku z trzech miejscowości. Oszacowano współczynniki genetycznego uwarunkowania dla: masy 1000 ziaren, celności, zawartości białka ogółem, a po wysłodowaniu ziarna dla: białka ogółem w słodzie, białka rozpuszczalnego, liczby Kolbacha, ekstraktywności, lepkości brzeczki, siły diastatycznej i końcowego stopnia odfermentowania. Wpływ czynników środowiskowych był najwyższy dla procentowej zawartości białka i lepkości brzeczki. Odziedziczalność cech była wysoka dla masy 1000 ziaren, siły diastatycznej i zawartości białka rozpuszczalnego. Określono korzystne i niekorzystne z punktu widzenia hodowlanego korelacje pomiędzy analizowanymi cechami użytkowymi. Otrzymane wyniki badań wskazują na istotny wpływ genotypu i środowiska na wartość browarną jęczmienia jarego.