Zastosowanie sekwencyjnej analizy plonu w badaniach nad uwarunkowaniem zmienności plonu owoców porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) na roślinie przez cechy plonotwórcze - Mądry, Wiesław; Kozak, Marcin; Pluta, Stanisław; Żurawicz, Edward (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Celem pracy jest przedstawienie zastosowania i walorów sekwencyjnej analizy plonu na przykładzie oceny uwarunkowania zmienności plonu owoców porzeczki czarnej na roślinie przez jego cechy plonotwórcze takie, jak (w kolejności ich kształtowania się w ontogenezie) średnia liczba pędów 1-rocznych, średnia długość przyrostów 1-rocznych, termin kwitnienia, uszkodzenie kwiatów przez przymrozki wiosenne oraz średnia masa 100 owoców. Stwierdzono, że sekwencyjna analiza plonu jest wartą polecenia, lepszą metodą, niż analiza liniowej regresji wielokrotnej oraz analiza ścieżek, w badaniach uwarunkowania zmienności plonu owoców przez kolejno kształtujące się w trakcie ontogenezy cechy plonotwórcze roślin, co może odnosić się także do innych roślin uprawnych. Wnioskowanie o uwarunkowaniu plonu owoców na roślinie porzeczki czarnej za pomocą rozpatrywanej metody ma zarówno znaczenie poznawcze z zakresu fizjologii plonowania tego gatunku, traktuje bowiem ilościowo o względnej roli kolejno kształtujących się w ontogenezie cech plonotwórczych roślin w kształtowaniu się wysokości plonu owoców na roślinie, jak i znaczenie praktyczne w hodowli roślin, stanowi bowiem podstawy kryteriów selekcyjnych na plon.