Wpływ światła lasera na aktywność α-amylazy w ziarniakach różnych genotypów pszenżyta - Drozd, Danuta; Szajsner, Hanna; Bielecki, Krzysztof (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W pracy podjęto próby ustalenia czy przedsiewna biostymulacja laserowa może być czynnikiem zmieniającym aktywność α-amylazy w nasionach. Obiektem badań były trzy odmiany pszenżyta: Migo (forma jara) oraz Presto i Tornado (formy ozime). W ziarniakach kontrolnych i napromieniowanych światłem lasera półprzewodnikowego oceniano aktywność α-amylazy w kiełkujących nasionach. Ocenę aktywności tego enzymu dokonywano po 24, 48 i 72 godzinach. U wszystkich badanych odmian pszenżyta wpływ biostymulacji laserowej ujawniał się po 72 godzinach, gdzie obserwowano istotne zwiększenie aktywności α-amylazy w ziarniakach napromieniowanych. Reakcja odmian pszenżyta na promieniowanie laserowe była zróżnicowana.