Selekcja koniczyny czerwonej (Trifolium pratense L.) uwzględniająca długość i liczbę główek - Góral, Halina; Przypadek, Jadwiga; Spiss, Ludwik (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W wyniku 1–3-krotnych dwukierunkowych krzyżowań wypierających mieszańców form długogłówkowych i roślin odmiany Nike wytworzono dwie grupy rodów (N i D), różniące się długością i liczbą główek. Rody N pochodziły z krzyżowań wypierających z odmianą Nike, a rody D — z krzyżowań wypierających z formą długogłówkową. Wśród rodów przeprowadzono selekcję wskaźnikową na plon nasion, uwzględniającą długość główek i liczbę główek z rośliny, cechy ujemnie skorelowane. Wszystkie rody charakteryzowały się średnio dłuższymi główkami, większą liczbą nasion z główki i większym plonem nasion oraz mniejszą liczbą główek z jednostki powierzchni w porównaniu z odmianą Nike. Rody D, mimo zdecydowanie większej długości główek i liczby nasion z główki w porównaniu z rodami N, charakteryzowały się średnio podobnym plonem nasion z powodu znacznie mniejszej liczby główek. Były średnio gorsze od odmiany Nike pod względem plonu świeżej i suchej masy. Jeden z rodów N charakteryzował się większymi wartościami plonu nasion i zielonej masy oraz innych ważnych z rolniczego punktu widzenia cech niż odmiana kontrolna Nike. Przeprowadzone badania wskazują, że jest możliwe poprawienie plonu nasion i zielonej masy u koniczyny czerwonej drogą krzyżowania form, różniących się długością i liczbą wytwarzanych główek oraz selekcji fenotypów uwzględniających te cechy.