Interakcja genotypowo-środowiskowa w ocenie wybranych cech jakości ziemniaka - Bombik, Antoni; Stankiewicz, Czesław; Starczewski, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W badaniach przeprowadzonych w latach 1997–1999 określono zawartość witaminy C, skrobi, białka ogółem oraz sumę aminokwasów egzogennych w bulwach 2 odmian ziemniaka: jadalnej Irgi i przemysłowej Ekry. Interakcję genotypowo-środowiskową dla tych cech oceniono na podstawie efektów głównych (genotypów i lat) oraz specyficznych (interakcyjnych), wykorzystując standardową analizę wariancji dla doświadczeń wielokrotnych i test Tukeya. Obliczono również wariancję stabilności genotypów (s2i), charakteryzującą ich zmienność środowiskową oraz współczynnik ekowalencji (Wi), opisujący współdziałanie genotypu ze środowiskiem. Większość analizowanych cech jakości ziemniaka (poza zawartością aminokwasów egzogennych) uwarunkowana była przez odmiany (genotypy). Spośród dwóch badanych genotypów wyższą zawartością witaminy C i skrobi charakteryzowała się odmiana Ekra, natomiast wyższą zawartością białka ogółem odmiana Irga. Cechy jakości bulw modyfikowane były przez środowisko. Istotna była także interakcja genotypowo-środowiskowa, związana z różną reakcją odmian na zmienne warunki środowiska. Analiza tej interakcji nie pozwala na wskazanie bardziej stabilnego genotypu (dla jednych cech bardziej stabilna jest odmiana Irga, a dla drugich Ekra).