Analiza zmienności plonowania wybranych gatunków i odmian traw - Domański, Piotr Julian (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W zwiększaniu produkcji pasz z ekosystemów prataekos i agroekos niebagatelną rolę odgrywają plenne, wyspecjalizowane odmiany traw. W pracy zaprezentowano wyniki analizy zmienności plonowania odmian kostrzewy łąkowej, tymotki łąkowej, życicy trwałej i życicy wielokwiatowej w kilkunastu środowiskach (w Stacjach Doświadczalnych Oceny Odmian), w latach badań 1995–1999. Na podstawie wyników odrzucono hipotezę o braku różnic między efektami środowisk oraz hipotezę o braku interakcji odmianowo-środowiskowej. Zweryfikowano także hipotezę o braku odchyleń od regresji interakcji względem efektów środowiska. Zwrócono uwagę na odmiany, których odchylenia od średniej ogólnej dla badanych gatunków były istotnie większe. Współdziałanie odmian ze środowiskami w dużym stopniu było uwarunkowane sposobem użytkowania. Istotne wartości współczynników regresji i determinacji pozwoliły wyłonić odmiany intensywne, np. Limosa w trzyletnim użytkowaniu wielokośnym oraz ekstensywne — Skra w dwuletnim trójkośnym użytkowaniu łąkowym.