Znaczenie gatunków i odmian traw w rozwoju procesu darniowego na terenach rekultywowanych - Patrzałek, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W wieloletnich pracach badawczych, w warunkach polowych i laboratoryjnych, określono znaczenie wysiewanych gatunków i odmian traw oraz stosowanego nawożenia mineralnego w rozwoju procesu darniowego na glebach inicjalnych wytworzonych z odpadów karbońskich. Wzrost i rozwój krótkotrwałych gatunków traw wysiewanych w mieszankach oraz kumulacja biomasy intensyfikowana nawożeniem mineralnym charakteryzowała pierwszą fazę procesu darniowego Ustępowanie tych gatunków rozluźnienie darni i osiedlenie się w runi Calamagrostis epigeios o systemie korzeniowym sięgającym warstw, poniżej 30 cm charakterystyczne były dla wchodzenia do drugiej fazy tego procesu Osiedlanie się drzew z nalotu nasion oraz ocienianie Calamagrostis epigeios spowodowało jego ustępowanie. Poziom darniowy nie zwiększył się co było charakterystyczne dla trzeciego etap procesu darniowego. Proces darniowy opisano na podstawie badań zmian w składzie florystycznym zbiorowisk roślinnych tworzonych z wysiewanych traw, wielkości wyprodukowanej biomasy nadziemnej, oraz zmian chemicznych i biologicznych w glebie inicjalnej.