Od degradacji do wzrostu: spostrzeżenia dotyczące współrzędnych upraw - Barszczowska, Beata; Abdel-Wahab, Sherif Ibrahim; Abdel-Wahab, Tamer Ibrahim; Abdel-Wahab, Eman Ibrahim; Barszczowska, Magda (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2025)
Składniki odżywcze gleby na terenach zdegradowanych przez kopalnie mogą się wyczerpać, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie i wzrost drobiu i zwierząt gospodarskich. Współuprawa oferuje większe korzyści w zakresie jakości gleby na terenach zdegradowanych przez kopalnie w porównaniu z uprawą wyłączną. Współuprawa soi z kukurydzą może zwiększyć sekwestrację węgla (C) w glebie, poziom tlenu w glebie (O2), poziom magnezu (Mg), poziom krzemu (Si) i dystrybucję tytanu (Ti), zapewniając zrównoważoną opcję dla rolników. Zwiększa również poziom potasu (K) w glebie, poprawia wykorzystanie składników odżywczych i łagodzi toksyczność glinu (Al) dla wzrostu roślin. Współuprawa może zmniejszyć gromadzenie się żelaza (Fe) w glebie, potencjalnie wspierając wzrost roślin i wchłanianie składników odżywczych. Uzupełniające się wzorce pobierania składników odżywczych przez dwie uprawy w systemie współuprawy przyczyniają się do tych zalet. Ta metoda może zwiększyć plony i wspierać zdrowie roślin w systemach upraw mieszanych. Składniki odżywcze gleby na terenach zdegradowanych przez kopalnie mogą się wyczerpać. Uprawa współrzędna oferuje większe korzyści w zakresie jakości gleby na terenach zdegradowanych przez kopalnie w porównaniu z uprawą wyłączną. Uprawa współrzędna soi z kukurydzą może zwiększyć sekwestrację C w glebie, poziom O2 w glebie, poziom Mg, poziom Si i dystrybucję Ti, zapewniając zrównoważoną opcję dla rolników. Zwiększa również poziom K w glebie, poprawia wykorzystanie składników odżywczych i łagodzi toksyczność Al na wzrost roślin. Uprawa współrzędna może zmniejszyć gromadzenie się Fe w glebie, potencjalnie wspierając wzrost roślin i wchłanianie składników odżywczych. Uzupełniające się wzorce pobierania składników odżywczych przez dwie uprawy w systemie uprawy współrzędnej przyczyniają się do tych zalet.