Systemy uprawy buraka cukrowego na różnych glebach: Część IV. Zdrowotność roślin - Szymczak-Nowak, Jadwiga; Kostka-Gościniak, Damrawa; Nowakowski, Mirosław; Gutmański, Izydor (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
W latach 1996–1999, na trzech różnych stanowiskach: na glebie płowej właściwej (Minikowo), czarnoziemie leśno-łąkowym (Lipie) i madzie nadwiślanej (Kokocko) (woj. kujawsko-pomorskie) badano wpływ uprawy buraka cukrowego z siewu w mulcz z gorczycy białej i rzodkwi oleistej na zdrowotność roślin w porównaniu do obiektu z uprawą tradycyjną. Gorczyca biała i rzodkiew oleista zastosowane jako mulcz w uprawie buraka cukrowego wpłynęły na poprawę zdrowotności roślin. Największe nasilenie występowania zgorzeli siewek i brunatnej plamistości liści stwierdzono na madzie, a w przypadku rdzy — na czarnoziemie leśno-łąkowym.