Ocena efektywności krzyżowań międzygatunkowych w rodzaju Secale - Mackiewicz-Karolczak, Danuta; Broda, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Przeprowadzono krzyżowania wzajemno-przemienne pomiędzy odmianami uprawnymi żyta, Secale cereale L. ssp. cereale oraz gatunkami dzikimi żyta: S. cereale ssp. afghanicum, S. cereale ssp. ancestrale, S. cereale ssp. segetale, Secale. africanum, Secale sylvestre i Secale vavilovii. Generalnie efektywność krzyżowania była niska, lecz w przypadku, gdy żyto uprawne było formą mateczną nieco wyższa. Najlepsze rezultaty otrzymano z kombinacji krzyżówkowych z S. africanum, gdy występowało ono jako forma ojcowska. Stwierdzono zmienność w odniesieniu do efektywności krzyżowania różnych odmian uprawnych żyta z gatunkami dzikimi. Najbardziej przydatną do krzyżowań międzygatunkowych żyta okazała się odmiana Dańkowskie Złote.