Analiza statystyczna morfologii i tekstury nasion w celu oceny podobieństwa międzygatunkowego na różnych poziomach taksonomicznych - Lipiński, Seweryn (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2025)
Identyfikacja gatunków roślin na podstawie obrazów nasion odgrywa kluczową rolę w badaniach botanicznych i zastosowaniach rolniczych. Niniejsze badanie analizuje potencjał rozróżniania gatunków roślin na podstawie podstawowych cech geometrycznych i teksturalnych wyodrębnionych z obrazów nasion. Zbiór danych zawierający obrazy nasion 88 różnych gatunków został przeanalizowany w celu uzyskania kluczowych deskryptorów morfologicznych. Cechy te zostały następnie poddane analizom statystycznym, w tym budowie dendrogramów i wizualizacji za pomocą heatmap, w celu odkrycia wzorców i korelacji istotnych dla różnicowania gatunków. Wyniki wskazują, że integracja cech geometrycznych i teksturalnych umożliwia skuteczną klasyfikację gatunków roślin. To połączone podejście zapewnia solidne i wydajne ramy identyfikacji botanicznej, umożliwiając rozpoznawanie podobieństw i różnic na poziomie gatunku, rodzaju i rodziny. Odkrycia podkreślają znaczenie zaawansowanego przetwarzania obrazu i technik statystycznych w zwiększaniu dokładności identyfikacji gatunków roślin, co ma obiecujące implikacje dla zautomatyzowanych systemów rolniczych i badań nad bioróżnorodnością.