Wpływ nawożenia azotowego, terminu siewu i ilości wysiewu na plon i elementy struktury plonu pszenżyta jarego - Nieróbca, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
W latach 1999–2000 przeprowadzono doświadczenia, w których określono wpływ nawożenia, terminu i gęstości siewu na plon i strukturę plonu nowych odmian pszenżyta jarego. Stwierdzono, że odmiany MAH 1898 i MAH 1998 dobrze wykorzystują duże dawki azotu, natomiast MAH 2099 i MAH 2199 średnie. MAH 1998 i MAH 2199 są mało wrażliwe na termin siewu, natomiast odmiany MAH 1898 i MAH 2099 plonują lepiej przy wczesnym siewie. Badane odmiany mają podobne wymagania odnośnie gęstości siewu — u żadnej nie stwierdzono istotnej różnicy plonowania przy obsadzie roślin po wschodach od 400 do 800 na 1m2.