Wartość hodowlana wybranych odmian jabłoni (Malus domestica) pod względem odporności na parcha i mączniaka jabłoni - Lewandowski, Mariusz; Keller-Przybyłkowicz, Sylwia (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2020)
Celem badań była ocena przydatności kilku odmian jabłoni do hodowli nowych genotypów odpornych/mało podatnych na parcha i mączniaka jabłoni w oparciu o ich ogólną (GCA) i specyficzną zdolność kombinacyjną (SCA). Stopień porażenia siewek jabłoni, stanowiących potomstwo 11 genotypów jabłoni, krzyżowanych w układzie czynnikowym: ♀4 × ♂7 – 4 odmiany mateczne (‘Alwa’, ‘Golden Delicious’, ‘Free Redstar’, ‘Gold Milenium’) i 7 odmian ojcowskich (‘Glogierówka’, ‘Kronselka’, ‘Kosztela’, ‘McIntosh’, ‘Oliwka Żółta’, ‘Malinowa Oberlandzka’, ‘Koksa Pomarańczowa’) przez oba patogeny oceniono w lipcu 2019 r. Istotnie ujemną wartość efektu GCA dla stopnia porażenia siewek przez parcha jabłoni oszacowano dla odmiany ‘Free Redstar’. Wskazuje to, że odmiana ta jest donorem genów warunkujących ‘odporność’ lub małą podatność na parcha jabłoni u potomstwa. Istotnie ujemną wartość efektu GCA dla stopnia porażenia siewek przez mączniaka jabłoni oszacowano dla odmiany ‘Free Redstar’. Oznacza to, że genotyp ten jest donorem genów warunkujących ‘odporność’ lub małą podatność na mączniaka jabłoni u siewek. Negatywne efekty SCA dla stopnia porażenia siewek przez parcha jabłoni uzyskano dla 3 rodzin mieszańców: ‘Free Redstar’ × ‘McIntosh’, ‘Alwa’ × ‘Malinowa Oberlandzka’ i ‘Alwa’ × ‘McIntosh’. Oznacza to, że w przypadku tych rodzin genetyczne współdziałanie obu genotypów rodzicielskich warunkuje ‘odporność’ lub małą podatność roślin na parcha jabłoni.