Wpływ napromieniowania mikrofalami sadzeniaków ziemniaka na plonowanie roślin - Jakubowski, Tomasz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
W latach 2007–2009 przeprowadzono doświadczenie poletkowe w którym badano wpływ mocy generatora (100–300 W) i czasu (5–30 s) napromieniowania mikrofalami (2,45 GHz) zastosowanych do stymulacji sadzeniaków na plonowanie roślin ziemniaka bardzo wczesnej odmiany Felka Bona. Przy przyjętych w doświadczeniu parametrach pracy generatora mikrofal stwierdzono istotny wpływ całkowitej dawki napromieniowania mikrofalami na masę plonu bulw ziemniaka spod jednej rośliny. Nie stwierdzono natomiast aby tożsame wartości dawek całkowitych (uzyskanych z różnych wartości mocy urządzenia generującego mikrofale i czasu ekspozycji sadzeniaków) miały taki sam wpływ na plonowanie roślin ziemniaka.