Statystyczna i genetyczna ocena linii DH rzepaku ozimego na podstawie wyników doświadczenia jednopowtórzeniowego z wzorcami - Kaczmarek, Zygmunt; Szała, Laurencja; Adamska, Elżbieta; Cegielska-Taras, Teresa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W pracy przedstawiono propozycję metodyki analizowania zmienności fenotypowej i genetycznej cech linii podwojonych haploidów rzepaku ozimego obserwowanych w doświadczeniu jedno-powtórzeniowym z wzorcem. Metody zastosowania analiz statystycznych omówiono na przykładzie danych z doświadczenia jednopowtórzeniowego. W doświadczeniu tym dwie formy wzorcowe, będące jednocześnie genotypami rodzicielskimi, odmiana Californium i linia DH W-15, porównywano z 116 liniami DH uzyskanymi z mieszańców F1 Californium × DH W-15 oraz z 94 liniami DH otrzymanymi z mieszańców F1 DH W-15 × Californium. Dla dwu wybranych cech sporządzono charakterystyki statystyczne populacji linii DH i populacji rodzicielskich, znaleziono oceny efektów transgresji linii oraz zweryfikowano istotność tych efektów, a także wyznaczono oceny parametrów genetycznych.