Wielowymiarowa ocena zróżnicowania odmian i rodów życicy trwałej pod względem cech użytkowych w uprawie na nasiona - Gozdowski, Dariusz; Martyniak, Danuta; Mądry, Wiesław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Dane doświadczalne pozyskano z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2004–2006 w IHAR Radzików. Celem doświadczenia była wielocechowa ocena 22 rodów i odmian życicy trwałej pochodzących z dwóch różnych hodowli (Bartążek i Wiatrowo) pod względem wybranych cech użytkowych ważnych w produkcji nasiennej. Wykonane wielowymiarowe analizy statystyczne: hierarchiczna analiza skupień oraz analiza składowych głównych (PCA) pozwoliły wydzielić i scha-rakteryzować 4 grupy rodów i odmian podobnych pod względem badanych cech. Cechami w bardzo dużym stopniu wpływającymi na wielocechowe zróżnicowanie badanych genotypów były wysokość roślin, odporność na pleśń śniegową oraz w nieco mniejszym stopniu plon nasion (dodatnio skorelowane z pierwszą składową główną) oraz odporność na wyleganie (ujemnie skorelowana z PC1).