Identyfikacja QTL warunkujących długość liścia flagowego w dwóch populacjach mapujących żyta (Secale cereale L.) - Milczarski, Paweł (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Celem niniejszych badań była identyfikacja regionów genomowych kontrolujących długość liścia flagowego (FLL) w dwóch populacjach mapujących żyta Ds2 × RXL10 i 541 × Ot1-3. Wykryto łącznie 5 QTL (dwa dla Ds2 × RXL10 i trzy dla 541 × Ot1-3), które zmapowano na chromosomach 2R, 4R i 7R. Tylko QTL zidentyfikowane na chromosomie 2R lokalizowały się w tym samym regionie u obu populacji mapujących. Najważniejsze QTL zlokalizowano na chromosomie 7R, lecz na różnych ramionach map obu mieszańców. Współczynnik determinacji (R2) obliczony dla wykrytych QTL mieścił się w szerokim zakresie od 4,5 do 30,9%. Identyfikacja QTL może pomóc w wyjaśnieniu mechanizm ów genetycznych rozwoju liścia flagowego u żyta.