Ocena zróżnicowania genetycznego i zawartości neurotoksyny β-ODAP w wybranych gatunkach z rodzaju Lathyrus - Pankiewicz, Katarzyna; Rybiński, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Celem pracy było zbadanie zróżnicowania genetycznego pomiędzy wybranymi gatunkami z kolekcji rodzaju Lathyrus z wykorzystaniem polimorficznych losowo amplifikowanych fragmentów DNA oraz ocena zawartości kwasu β-N-oxalyl-L-α-β-diaminopropionowego (β-ODAP). Materiał do badań stanowiły rośliny reprezentujące cztery gatunki: L. sativus, L. cicera, L. tingitanus i L. gorgoni. Przeprowadzono reakcję RAPD-PCR dla 28 dziesięcionukleotydowych starterów o losowej sekwencji, otrzymując polimorfizm na poziomie 97%. Obliczone współczynniki podobieństwa wg Nei’a pomiędzy gatunkami przyjmowały wartości od 0,21 dla pary L. tingitanus - L. cicera do 0,53 dla L. sativus - L. cicera. Najwyższe podobieństwo wewnątrz gatunków obserwowano u roślin z gatunku L. sativus (0,84), najmniejsze u L. tingitanus (0,38). Uzyskane wyniki przedstawiono w postaci dendrogramu. Analiza zawartości β-ODAP przeprowadzona została z wykorzystaniem specyficznej reakcji z aldehydem o-ftalowym (OPT) i pomiaru absorbancji przy 425 nm. Najwyższą zawartość neurotoksyny w suchej masie nasion wykryto u L. tingitanus i L. gorgoni wynosiła ona u obu tych gatunków ponad 1g/kg s.m. Ponad dwadzieścia razy niższą zawartość β-ODAP odnotowano u jednej z form kolekcyjnych należącej do gatunku L. sativus.