Bipolaris sorokiniana (Sacc.) Shoem. — identyfikacja, biologia oraz znaczenie w uprawie zbóż - Wiewióra, Barbara (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
W pracy przedstawiono przegląd wiedzy dotyczącej grzyba Bipolaris sorokiniana i jego znaczenia dla uprawy zbóż. Gatunek ten jest głównym sprawcą zgnilizny korzeni, zgorzeli siewek, plamistości liści, helmintosporiozy oraz czernienia kłosów. Powoduje poważne straty w uprawach zbóż jarych szacowane na około 10% jęczmienia i 5% pszenicy. Opisano biologię, stanowisko taksonomiczne, objawy chorobowe oraz występowanie i znaczenie gospodarcze B. sorokiniana.