Reakcja odmian Festuca rubra L. na zróżnicowaną gęstość siewu w uprawie na nasiona i na trawniki - Martyniak, Danuta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Celem pracy była próba ustalenie optymalnej obsady roślin i właściwej ilości wysiewu kostrzewy czerwonej, w oparciu o MTN, w uprawie na nasiona i użytkowaniu trawnikowym. Materiał do badań stanowiły cztery odmiany gazonowe Festuca rubra różniące się masą tysiąca nasion. Zastosowano trzy normy wysiewu: W1 — zbliżony do stosowanego w praktyce, W2 — średni, 500 nasion /m2 i W3 — minimalny, 250 nasion /m2. W latach 2002–2004 przeprowadzono dwa doświadczenia polowe w uprawie na nasiona oraz w użytkowaniu trawnikowym. Dokonano analizy wpływu liczby roślin (obsady) na ich krzewienie i inne cechy nasienne i gazonowe wpływające na plon nasion i wartość trawnikową. W uprawie na nasiona najkorzystniejszy był wysiew W2, a dla form rozłogowych nawet W3. Przy mniejszej obsadzie roślin uzyskiwano wyższe plony nasion dzięki lepszemu krzewieniu (nawet do 30 pędów przypadających na roślinę) i wyższej MTN. W użytkowaniu trawnikowym wysiew nasion można zmniejszyć 3–4-krotnie (nawet do 50 kg/ha), zwłaszcza dla form kępowych. Trzeba jednak liczyć się z mniejszym zadarnianiem w pierwszym roku użytkowania, które jednak w latach następnych jest znacznie lepsze.