Charakterystyka cech plonotwórczych mutanta karłowego fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) na tle odmiany wyjściowej Bor - Ziemiańska, Jolanta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Materiał do badań stanowiły dwa biotypy fasoli karłowej (Phaseolus vulgaris L.): odmiana wyjściowa Bor i mutant karłowy odmiany Bor, uzyskany w wyniku napromienienia powietrznie suchych nasion promieniami γ. Badania prowadzono w latach 1999–2001 metodą losowanych bloków w sześciu powtórzeniach. Wyniki pomiarów biometrycznych wykorzystano do oszacowania zmienności wybranych cech plonotwórczych przy pomocy wartości średnich i analizy wariancji. Szczegółowego porównania średnich dokonano testem Tukeya przy p ≤ 0,05. Wyniki trzyletnich badań pozwoliły stwierdzić, że mutant karłowy odmiany Bor różnił się istotnie od odmiany wyjściowej m.in.: mniejszym plonem i liczbą nasion z rośliny, liczbą strąków, liczbą nasion w strąku, masą tysiąca nasion i masą roślin. Rośliny zmutowane charakteryzowały się większą zawartością białka ogólnego w nasionach.