Zastosowanie selekcji wspomaganej markerami molekularnymi do wprowadzenia genu Lr50 odporności na rdzę brunatną (Puccinia recondita f. sp. tritici) do pszenicy - Czembor, Paweł Cz.; Pietrusińska, Aleksandra (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Do odmiany pszenicy Flair wprowadzano gen odporności Lr50 na rdzę brunatną przy wykorzystaniu selekcji wspomaganej markerami molekularnymi. Wspomniany gen odporności wprowadzano na drodze dwukrotnego krzyżowania wstecznego. Dwa markery mikrosatelitarne gwm382 i gdm87 flankujące gen Lr50 pozwoliły na wybór obiektów zawierających ten gen w kolejnych populacjach potomnych. Dodatkowo wśród obiektów pokolenia F1BC1 przeprowadzono analizę zawartości genomu rodzica wypierającego. W tym celu wykorzystano zestaw 21 markerów mikrosatelitarnych (po jednym dla każdego chromosomu) zlokalizowanych w pobliżu centromeru danego chromosomu. Niestety, z powodu braku polimorfizm DNA lub nie występowania produktów reakcji PCR, uzyskana na ten temat informacja była bardzo ograniczona. Niemniej jednak, selekcja wspomagana markerami molekularnymi pozwoliła na wybór linii zawierających gen Lr50, które włączono do programu wytwarzania materiałów wyjściowych do hodowli nowych odmian pszenicy odpornych na rdzę brunatną.