Próba zastosowania żytniej cytoplazmy typu Pampa w hodowli heterozyjnej pszenżyta - Łapiński, Bogusław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
W latach 2000 i 2001 wykonano krzyżowania męsko-sterylnych linii żyta diploidalnego z ozimym pszenżytem tetraploidalnym (4x) i heksaploidalnym (6x). Poprzez dalsze krzyżowania wsteczne udało się przenieść cytoplazmę Pampa do pszenżyta zarówno tetra- jak i heksaploidalnego. W roku 2002 płodność żeńska osiągnęła poziom umożliwiający rozpoczęcie selekcji linii cytoplazmatycznie męsko-sterylnych i linii z przywróconą płodnością. Wyniki badań płodności męskiej z roku 2004 wykazały pełny zakres zmienności pylenia u form pszenżyta z cytoplazmą Pampa, od form w pełni męsko-sterylnych do męsko-płodnych. U pszenżyta 4x sterylizujący wpływ tej cytoplazmy był wyraźnie silniejszy niż u pszenżyta 6x. U tetraploidów pełną sterylność wniosło do pokolenia B1 F1 8 z 14 wykorzystanych linii, u heksaploidów tylko dwie na 20. Jednak postęp w selekcji form z przywróconą płodnością zanotowano jedynie u form 4x. Wzrost bujności wegetatywnej pokolenia F1 był wyraźnie zauważalny tylko u form 4x; u heksaploidów większość form z cytoplazmą Pampa była osłabiona w porównaniu do form ojcowskich i do grupy mieszańców F1 z inną cytoplazmą żyta.