Wpływ zróżnicowanych warunków środowiska na plonowanie pszenżyta ozimego w latach 2003 i 2004 - Banaszak, Zofia; Kaczmarek, Zygmunt; Pojmaj, Mirosław S.; Trąbka, Arkadiusz; Kaźmierczak, Piotr; Czerwińska, Ewa; Kurleto, Danuta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
W dwóch kolejnych sezonach wegetacyjnych 2003 i 2004 badano rody pszenżyta w doświadczeniu przedwstępnym, założonym w 5 miejscowościach. Analizowano wpływ poszczególnych cech rolniczych na plon. W 2003 roku największy wpływ na plon ziarna miało przezimowanie, nieco mniejszy — odporność na wyleganie roślin. W następnym roku największe znaczenie miały choroby liści: mączniak i choroby typu septoryjnego.