Wczesna selekcja genotypów pszenicy o potencjalnie dobrej jakości wypiekowej - Nawracała, Jerzy; Brzeziński, Witold (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Wykonano krzyżowanie dialleliczne pomiędzy ośmioma odmianami pszenicy ozimej, należącymi do grup jakościowych A, B i C i różniących się składem HMW-GS. Z roślin pokolenia F1 rosnących w szklarni, zebrano ziarniaki F2, na których połówkach przeprowadzono elektroforezę SDS-PAGE. Selekcjonowano segreganty homozygotyczne pod względem wszystkich alleli kodujących HMW-GS. W kombinacjach Zyta × Korweta, Roma × Zyta, Mobela × Begra i Roma × Mobela wyselekcjonowano homozygotyczne segreganty o wysokiej (10 i 9 punktów), wyższej od odmian rodzicielskich, liczbie punktów jakościowych podjednostek gluteninowych.