Zmienność materiałów hodowlanych pszenicy ozimej w perspektywie sukcesu odmianowego - Dobek, Anita; Mikulski, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W ostatnich latach jak i w chwili obecnej hodowla roślin w Polsce podlega ciągłej reorganizacji. W ramach dotychczasowych działań zmniejszono nakłady finansowe na hodowlę roślin poprzez ograniczenie liczby programów hodowlanych. Zmniejszenie liczby programów nie może pozostać bez wpływu na końcowy efekt. Z danych Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, który porównuje polskie i zagraniczne odmiany pszenicy ozimej wynika, że te ostatnie pod względem plonu są o kilka procent lepsze od polskich. Szukając odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak się dzieje trzeba być świadomym, że materiał wyjściowy, którym dysponują hodowcy ma w całej Europie podobną zmienność genetyczną. Tymczasem analiza wyników trzech doświadczeń hodowlanych pokazała, że tylko w nielicznych przypadkach znaleziono linie lepsze od średniej powiększonej o jej odchylenie standardowe, czyli linie wyraźnie lepsze od pozostałych. Wskazuje to na konieczność zwiększenia liczby testowanych obiektów celem zwiększenia prawdopodobieństwa wyboru linii istotnie lepszych, a tym samym poprawienia konkurencyjności w stosunku do odmian zagranicznych.