Wirulencja populacji Puccinia recondita f. sp. tritici w Polsce w latach 1998–2001 - Woźniak-Strzębicka, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Pojedyncze izolaty Puccinia recondita f. sp. tritici testowano w stadium siewek, celem określenia wirulencji na zestawie serii 40 linii izogenicznych NIL, wyprowadzonych na bazie odmiany Thatcher z genami odporności Lr. W latach 1998–2001 przetestowano 1096 izolatów. Obserwowano wysoką częstość wirulencji patogena (67–100%) w stosunku do większości genów odporności. W porówna¬niu z poprzednim okresem badań notowano niższy poziom wirulencji wobec genów Lr1, Lr2a,Lr2b. Niewiele genotypów patogena było zdolnych do porażenia linii z genami Lr38 i LrW. Nie obserwowano wirulencji w stosunku do genów Lr9, Lr19, Lr23, Lr24 i Lr25. Na zestawie 15 linii izogenicznych: Lr1, Lr2a, Lr2b, Lr2c, Lr3, Lr9, Lr11, Lr15, Lr17, Lr19, Lr21, Lr23, Lr24, Lr26, Lr28 zidentyfikowano dwadzieścia trzy patotypy Puccinia recondita f. sp. tritici. Patotypy 02722, 02726, 03726 i 53726 dominowały w populacji grzyba we wszystkich czterech latach badań. Określono skuteczność poszczególnych genów odporności pszenicy w stadium rośliny dorosłej na populację patogena. Wysoką efektywnością charakteryzowały się geny Lr9, Lr13, Lr19, Lr22, Lr24, Lr25, Lr29, Lr34, Lr35 i Lr37.