Rdza żółta pszenicy w Polsce: częstość wirulencji w populacji patogena - Woźniak-Strzębicka, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Rdza żółta pszenicy powodowana przez grzyb Puccinia striiformis f. sp. tritici występuje w ostatnich latach w coraz większym nasileniu na zasiewach pszenicy w Polsce. W latach 1999–2001 prowadzono prace nad chorobotwórczością tego patogena. Określono częstość wirulencji 225 izolatów zebranych głównie w północno-zachodnich rejonach kraju. Izolaty testowano w stadium siewek, na zestawie różnicującym World/European set z genami odporności Yr. Obserwowano wysoką częstość wirulencji patogena (90–100%) wobec genów Yr1, Yr2, Yr3, Yr4, YrSD, YrCV, Yr2+Yr6, Yr3a+Yr4a. Niski poziom wirulencji notowano w stosunku do genów Yr10, YrSu, YrA+Yr6. W omawianym okresie badań notowano wzrost poziomu wirulencji wobec genu Yr9. Żaden izolat nie wykazał wirulencji w stosunku do genów Yr7, Yr17, YrA, Yr6+Yr7. Zidentyfikowano siedem patotypów w populacji rdzy żółtej. Określono efektywność genów odporności w stadium rośliny dorosłej, do najbardziej skutecznych należą geny Yr7, Yr17, YrA, Yr6+Yr7, YrA+Yr6.