Grzyby zasiedlające ziarno owsa nagiego i oplewionego w zależności od sposobu ochrony roślin w okresie wegetacji - Michalski, Tadeusz; Horoszkiewicz-Janka, Joanna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Celem badań było wykazanie różnic w zasiedleniu ziarna owsa nagiego i oplewionego przez grzyby, w zależności od ochrony roślin w okresie wegetacji. Ziarno owsa nagiego Akt i oplewionego Hetman z lat 2000–2001, uzyskano z doświadczeń polowych, przeprowadzonych w Zakładzie Doświadczalnym Swadzim, Akademii Rolniczej w Poznaniu. Grzyby namnażano, wykładając ziarniaki na pożywce agarowo-glukozowo-ziemniaczanej, na płytkach Petriego. Wyrosłe kolonie grzybowe poddano analizie mikologicznej, oceniając gatunek, liczbę i rodzaj kolonii. Owies oplewiony charakteryzował się większą energią i zdolnością kiełkowania. Wśród wyizolowanych grzybów dominowały grzyby saprofityczne (60–80%). Grzyby patogeniczne występowały w większym nasileniu na owsie oplewionym. Stwierdzono również istotną interakcję formy owsa ze sposobem ochrony.