O testowaniu jednorodności współczynników zmienności - Czajka, Stanisław; Kaczmarek, Zygmunt (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Omawiany jest przybliżony test dla badania jednorodności współczynników zmienności, podany przez Bennetta (1976). Do testowania hipotezy zerowej o równości k współczynników zmienności proponowana jest statystyka. Z posiadająca przybliżony rozkład χ2 z (k-1) stopniami swobody. Sposób testowania równości współczynników zmienności uzupełniony jest o informacje dotyczące przydatności testu w różnych sytuacjach praktycznych, uzyskane na podstawie przeprowadzonych badań symulacyjnych.