Ocena przydatności form jęczmienia jarego jako komponentów rodzicielskich w hodowli - Węgrzyn, Stanisław; Bichoński, Andrzej (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Badano zdolność kombinacyjną 12 odmian i rodów jęczmienia jarego browarnego pod względem lepkości brzeczki, procentowej zawartości białka ogółem w ziarnie jęczmienia i ekstraktywności słodu w pokoleniu F5. Przeprowadzona analiza wariancji wykazała wysoce istotną wartość średniego kwadratu dla wszystkich badanych cech. Przeanalizowano efekty krzyżowania form rodzicielskich i efekty uzyskanych mieszańców. Wykazano większy wpływ kombinacji krzyżowania niż samych rodziców dla lepkości brzeczki, procentowej zawartości białka w jęczmieniu i ekstraktywności mąki. Na tej podstawie wskazano grupę odmian korzystnie przekazujących na potomstwo cechy oraz wytypowano perspektywiczne kombinacje krzyżowania.