Analiza genetyczno-hodowlana wybranych cech struktury plonu mieszańców żyta ozimego - Bujak, Henryk; Grochowski, Lechosław; Kaczmarek, Jan (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W pracy oszacowano wartości kombinacyjne oraz przeprowadzono analizę interakcji zdolności kombinacyjnych ze środowiskiem dla wysokości roślin, plonu ziarna z poletka, masy 1000 ziaren i masy hektolitra. Materiał badawczy stanowiło 40 mieszańców żyta ozimego uzyskanych ze skrzyżowania 8 mieszańców pojedynczych z cms z 5 żółtoziarnistymi formami ojcowskimi. Stwierdzono istotne zróżnicowanie badanych mieszańców oraz środowiska dla wszystkich badanych cech. Wykazano addytywny sposób działania genów dla wysokości roślin i plonu ziarna z poletka oraz przewagę addytywnych nad nieaddytywnymi formami działania genów dla masy 1000 ziaren i masy hektolitra. Istotna interakcja zdolności kombinacyjnych (GCA i SCA) ze środowiskiem wystąpiła dla wysokości roślin. Na podstawie wartości efektów ogólnej wartości kombinacyjnej można wyróżnić mieszańca (5491 × 2130), który użyty w programach hodowlanych podnosi plon i masę 1000 ziaren. Spośród analizowanych linii żółtoziarnistych żyta użytych jako formy ojcowskie na uwagę zasługuje linia 70621, która powoduje wzrost plonu nie zwiększając przy tym wysokości roślin.