Przydatność Festulolium do renowacji użytków zielonych - Szydłowska, Joanna; Czyż, Henryk; Kitczak, Teodor; Trzeskoś, Maria (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W 1998 roku przeprowadzono renowację na odłogowanym użytku zielonym, z ukształtowanym zbiorowiskiem typu kostrzewy czerwonej. Do podsiewu użyto: FL — Festulolium — 100%, M1 —Festulolium — 50% + Festuca pratensis — 20% + Dactylis glomerata — 10% + Phleum pratense — 20%, M2 — Festulolium — 20% + Festuca pratensis — 50% + Dactylis glomerata — 10% + Phleum pratense — 20%. Podsiewu dokonano w pierwszej dekadzie września 1998 roku, po wcześniejszym zniszczeniu starej darni rototilerem. Ocenę plonowania oraz skład florystyczny regenerowanej runi prowadzono w latach 1999–2001. Wyniki dotyczące składu florystycznego runi wskazują, że udział wsiewanych gatunków traw wynosił ok. 65%, przy ogólnym udziale traw stanowiących średnio 95%runi. Udział Festulolium w runi zależał od użytych do podsiewu roślin i roku badań. Plony na obiekcie podsiewanym tylko Festulolium (FL) były zbliżone do plonów stwierdzonych na obiektach podsiewanych mieszankami (M1 i M2).