Określenie wymagań agrotechnicznych nowych odmian pszenżyta ozimego - Jaśkiewicz, Bogusława (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
W latach 1999–2001 przeprowadzono jeden eksperyment wazonowy oraz dwa mikropoletkowe w celu określenia reakcji nowych odmian pszenżyta ozimego na dawki azotu, gęstość i termin siewu. Stwierdzono, ze odmiany pszenżyta ozimego miały niejednakowe wymagania w stosunku do badanych czynników.