Ocena ciemnej plamistości pouderzeniowej bulw ziemniaka - Komorowska-Jędrys, Jadwiga; Ohanowicz, Teresa; Szewczyk, Bożena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
W latach 1997–1999 za pomocą obrotowego symulatora warunków uszkodzeń bulw testowano rody hodowlane ziemniaka, określając ich podatność na ciemną plamistość pouderzeniową Ciemna plamistość zależała w pierwszej kolejności od zróżnicowania genetycznego rodów, a lata badań miały mniejszy wpływ na tę cechę. Badania bulw za pomocą obrotowego symulatora uszkodzeń pozwalają na prowadzenie selekcji materiałów hodowlanych ziemniaka pod kątem wyeliminowania rodów o dużej podatności na ciemną plamistość.